ESTA för brittiska medborgare

Sammanfattning av kraven för ESTA

Medborgare i Storbritannien är berättigade att ansöka om ESTA som en del av Visa Waiver Program
ESTA kan användas för turism, affärer, transitering, medicinska eller andra tillfälliga ändamål
Ett godkänt ESTA ger resenärer rätt att stanna upp till 90 dagar per besök i USA.
Brittiska medborgare som reser med kommersiella flygbolag eller sjötransportföretag kan ansöka om ESTA
Brittiska medborgare måste också uppfylla andra ESTA-krav

Är brittiska medborgare berättigade till ESTA?

Ja, som en del av programmet för viseringsundantag kan brittiska medborgare ansöka om ett ESTA, som står för Electronic System for Travel Authorization. Brittiska medborgare som vill ansöka om ESTA måste uppfylla de nödvändiga kraven för ESTA.

Vad är ESTA?

ESTA lanserades 2009 som ett sätt att behandla uppgifter om besökare som reser in i USA inom ramen för Visa Waiver-programmet (VWP). Uppgifterna används för att avgöra om en resenär utgör en säkerhets- eller immigrationsrisk för USA, amerikanska medborgare eller invånare. ESTA är ett viseringsundantag som gör det möjligt för medborgare i länder med viseringsundantag, t.ex. Storbritannien, att resa in i USA utan visum. ESTA är ett resetillstånd som kan sökas online och som behandlas inom 72 timmar från det att ESTA-ansökan lämnats in.

Vilka aktiviteter får jag göra med ett ESTA?

Ett godkänt ESTA ger brittiska medborgare rätt att besöka USA för turism, affärer, transitering, medicinska ändamål eller kortare studier i upp till 90 dagar per besök. Om du vill stanna i USA längre än 90 dagar ska du ansöka om ett B1 Business- eller B2 Tourist-visum.

Kan ett ESTA användas för flera inresor?

Ja, brittiska medborgare kan använda ett godkänt ESTA för flera besök i USA. Det finns ingen gräns för antalet inresor till USA, men om Customs and Border Protection misstänker att du försöker kringgå invandringsregler eller restriktioner kan du nekas inresa.

Vilka betalningsmetoder accepteras på ESTA-blanketten?

Brittiska sökande kan betala ESTA-ansökningsavgiften med ett antal betal- eller kreditkort, t.ex. Visa, MasterCard, American Express, Discover, Diner’s Club, Maestro eller JCB. Betalningen görs online när ansökan lämnas in och krävs för att få ett beslut om din ESTA-ansökan.

Hur länge är ett ESTA giltigt?

Ett godkänt ESTA gäller antingen i två år eller fram till det datum då ditt pass går ut. Om ditt ESTA går ut måste du ansöka om ett nytt tillstånd.

Under vilka omständigheter behöver jag ett nytt ESTA?

Du måste ansöka om ett nytt ESTA om någon av följande omständigheter gäller:

  • Ditt pass går ut
  • Du får ett nytt pass.
  • Du ändrar namn
  • Du byter kön
  • Dina svar på ESTA-kriterierna ändras

Vad händer om en brittisk medborgare nekas ESTA?

Brittiska medborgare som nekas ESTA kommer att få ett meddelande om ”Travel Not Authorized” på skärmen eller via e-post efter att ha skickat in sin ansökan. Om du nekas ESTA kan du som brittisk medborgare ansöka om ett besöksvisum för att resa in i USA i turist-, affärs- eller transiteringssyfte.

Behöver jag ett ESTA om jag har dubbelt medborgarskap i USA eller Kanada?

Nej, om du är brittisk medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen USA eller Kanada behöver du inte ansöka om ESTA eller visum. Customs and Border Protection (CBP) rekommenderar resenärer att använda sina amerikanska eller kanadensiska pass vid inresa till USA.

Är ett ESTA samma sak som ett visum?

Nej, ett ESTA är inte ett visum och det finns skillnader mellan de två. Ett ESTA kan erhållas genom att fylla i en onlineansökan. Som jämförelse kräver en amerikansk visumansökan att du fyller i ett DS-160-formulär och besöker en ambassad i ditt hemland. Dessutom behandlas ett amerikanskt visum under flera veckor med oförutsägbara tidsramar som kanske inte sammanfaller med dina resplaner. Ett godkänt amerikanskt visum ger dig ett antal rättigheter som inte ges till ESTA-sökande. Godkända ESTA-sökande är alltså inte garanterade inresa i USA. Huruvida brittiska medborgare som reser till USA med ett ESTA har rätt till inresa avgörs i slutändan av CBP vid den amerikanska gränsen.

Var kan jag få mer information om ESTA?

Du kan besöka ESTA FAQ och ESTA Requirements för mer information innan du påbörjar din ansökan.