Kroatien redo att ansluta sig till programmet för viseringsundantag senast den 30 september

ESTA för kroatiska medborgare

Kroatiska medborgare kommer snart att kunna resa till USA utan visum. Deras land har uppfyllt det kritiska kravet att andelen avslag på ansökningar om affärs- och turistvisum till USA ska understiga 3 %.

I en tweet skrev Victoria J. Taylor, USA:s ambassadör i Zagreb, att det var viktigt att detta villkor uppfylldes innan Kroatien kunde ansluta sig till Visa Waiver Program (VWP), vilket gör det möjligt för dem att resa in i USA för turism eller affärer i upp till 90 dagar utan visum.

Varför ansluter sig Kroatien till VWP?

Ambassadör Taylor twittrade att andelen avslag på ansökningar om turist- och affärsvisum från kroatiska medborgare sjönk till 2,69% under föregående år. Hon sade också att hon såg fram emot att kroatiska medborgare i framtiden skulle kunna resa visumfritt till USA.

Hon tackade Kroatiens regering samt landets inrikesministerium och ministerium för utrikes- och Europafrågor för deras ansträngningar att göra betydande framsteg när det gäller VWP-kraven, från gränssäkerhet till datadelning.

Hon påpekade också att andra kriterier återstår att uppfylla innan kroater slutligen kan resa till Förenta staterna utan visum och talade om ett fortsatt nära samarbete mellan de båda länderna.

Ambassadör Taylor nämnde att Kroatien redan uppfyller många av VWP-kriterierna för säkerhet och har visat sitt engagemang för att uppfylla resten av villkoren under de kommande månaderna.

Men hon underströk också att det datum då Kroatien slutligen kommer att ansluta sig till programmet för viseringsundantag ännu inte har fastställts. Samtidigt som hon förstod att människor var angelägna om att få veta mer, sade hon att USA ännu inte var redo att fastställa ett exakt datum. Under tiden fortsätter de två länderna att arbeta nära tillsammans för att se till att alla säkerhetskriterier uppfylls så snart som möjligt.

Vad är programmet för viseringsundantag?

VWP (Visa Waiver Program) ger utländska medborgare från vissa länder möjlighet att resa in i USA för turism- eller affärsändamål utan att behöva ansöka om visum.

Allt resenärer behöver göra är att ansöka online om ESTA (Electronic System for Travel Authorization), och de kommer att få tillstånd att resa in i USA utan visum.

Alla länder i Schengenområdet har nu fått tillträde till VWP. Men fyra europeiska länder är ännu inte med i programmet: Bulgarien, Rumänien. Cypern och Kroatien. För att Kroatien ska få delta i VWP måste landet uppfylla alla krav, inklusive en låg andel (mindre än 3 %) avslag på visumansökningar. Detta är det kriterium som landet just har uppnått.

Under de senaste tre åren hade de kroatiska myndigheterna lyckats minska andelen avslag från nästan sex procent till omkring fyra. Nu när räntan är under tre procent har detta villkor uppfyllts.

Vad är syftet med programmet för viseringsundantag?

Programmet för viseringsundantag (VWP) har två huvudsyften. För det första för att förbättra den nationella säkerheten och för det andra för att stimulera USA:s turist- och resesektor. Ett annat mål är att förbättra standarderna för brottsbekämpning, resehandlingar och flygsäkerhet runt om i världen. Slutligen syftar VWP till att uppmuntra och underlätta utländska fritids- och affärsresor från länder som utgör en låg risk för USA och som har många potentiella resenärer.

VWP gäller för alla delstater i USA, District of Columbia, Amerikanska Jungfruöarna och Puerto Rico. Amerikanska Samoa har ett separat men liknande program, liksom Nordmarianerna och Guam. De länder som valts ut för VWP är alla utvecklade länder med höga medianinkomster och de rankas också högt på Human Development Index.

Länder som lagts till i programmet för viseringsundantag

Sedan VWP inrättades 1988 har länder lagts till vid flera tillfällen. De amerikanska myndigheterna har också tagit bort två länder. Det första landet som anslöt sig var Storbritannien i juli 1988. Japan anslöt sig sex månader senare, i december 1988. År 1991 anslöt sig ytterligare 13 länder och mellan 1993 och 1999 anslöt sig ytterligare åtta länder till programmet.

År 2008 anslöt sig ytterligare åtta länder. Under det senaste decenniet har Chile, Grekland och Taiwan anslutit sig, liksom Polen, som är det senaste landet att bli medlem. Länderna får tillträde till VWP genom bilaterala förhandlingar. Medlemskap i Visa Waiver-programmet ses ofta som ett tecken på nära förbindelser med USA. De enda länder som har tagits bort från VWP är Argentina år 2002 och Uruguay år 2003.